[...] w spożywanie większej jego ilości, niż jest konieczna do budowy, napraw i utrzymania organizmu w należytym stanie. Sądzę, iż nie powinno się traktować białka jako głównego źródła energii. Organizm może używać białka jako źródła energii. Dobrze się wtedy chudnie, gdyż jest ono mało wydajnym źródłem energii. Białko jest bardzo termogeniczne, [...]
[...] Jabłko do wyrzucenia (jak lubisz owoce to zastąp pomarańczą, grejpfrutem, kiwi, ananasem, papają, truskawką, maliną, porzeczkami, borówkami, żurawiną - to będą cenne źródła witaminy C w Twojej diecie, bo jednak na low carb nie ma wielu produktów w nią bogatych). - czy ilość węgli na poziomie niecałych 150g jest odpowiednia? Również bialko [...]
[...] na różne składniki, pod warunkiem używania dobrze dobranych, małoprzetworzonych produktów. Sądzę, że gdyby owoce i warzywa były tak wyjałowione, jak to sugerują niektóre źródła, na pewno osoba zajmująca się zawodowo żywieniem sportowców, miałaby tego jaskrawe przejawy w postaci jakichś problemów zdrowotnych i problemów ze zdobywaniem formy u [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] słodyczy. 5. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] krótkołańcuchowych omega 3, ale musi być tłoczony na zimno. W przypadku oleju rzepakowego, też masz około 10% RDI witaminy E na łyżkę. Quinoa, pietruszka to takie dobre źródła wit. E, bo w 100g jest jej ok. 16% RDI, również ziarna słonecznka (około 17% RDI w 100g), a także migdały (ok. 19% RDI w 10g). Generalnie ja ziarna dodaje do owsianki. [...]
[...] mg czystego cynku. Ja łykam dwie tabletki Zincas Forte na noc razem z 200 mg magnezu i wit.B6, chyba sie od takiej dawki nie przekręce :)) Gdzieś przeczytałem, że 10 mg cynku to 20% realizacji zalecanego dziennego spożycia, a z innego źródła, że dzienne zapotrzebowanie cynku przez dorosłego człowieka wynosi średnio 15 mg więc ja już nie wiem ...
[...] odżywczej jednak na tle innych, po które możemy sięgnąć w przypadku braku czasu na zdrowy, porządny posiłek nie wyglądają najgorzej. O ile wafle nie stanowią głównego źródła węglowodanów w naszej diecie to nie ma przeciwwskazań by raz na jakiś czas je wprowadzić do dziennego bilansu. Do poczytania: [...]
[...] cynku w powstawaniu zaburzeń psychicznych takich jak depresja, ataki paniki – wynikają one z niedoborów tego pierwiastka. Jakie jest zapotrzebowanie na cynk i jakie są jego źródła? Dzienna dawka cynku dla dzieci wynosi 10mg, dla młodzieży i dorosłych 15 mg. Głównymi źródłami cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, jaja, ryby, [...]
[...] czy innych nutraceutyków. Zdecydowanie nie należy ograniczać się do wyboru między ryżem a kaszą. Zarówno, różnego rodzaju ryże, jak i kasze mają swoje wady i zalety. Oba źródła węglowodanów są zdecydowanie zalecanymi produktami w zdrowej diecie. Wyróżnić możemy wiele gatunków ryżu, jak i kaszy. Zaliczamy do nich: - kaszę jęczmienną, - [...]
Magnez wraz z dietą nie tak łatwo jest dostarczyć w odpowiedniej ilości. Szczególnie dla osób o wysokiej aktywności fizycznej i tych, których dieta nie jest dopięta do maksimum. Nie ma zbyt wiele dobrych źródeł magnezu w pożywieniu. W zasadzie główne woda wysokozmineralizowana i to też nie każda. Migdały, orzechy, czy nasiona. [...]
~~Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik..~~. Ektomorfik - jest to człowiek charakteryzujący się drobną budowa ciała, który ma bardzo duże problemy z budowaniem masy mięśniowej oraz u którego metabolizm przebiega niezwykle szybko. Można powiedzieć, że pozytywnym aspektem organizmu ektomorfika jest fakt iż jego ciało bardzo szybko odbudowuje [...]
[...] więc więcej będzie glukozy, to mniej witaminy C dostanie się do komórek. Już poziom cukru o wartości 120 obniża indeks fagocytyczny o 75%. Zbliżamy się coraz bardziej do źródła choroby, nieważne, czy mówimy o zwykłym przeziębieniu, czy chorobach układu sercowo-naczyniowego, osteoporozie, czy raku, początki zawsze znajdziemy na poziomie [...]
MAGNEZ MANGAN MIEDZ MOLIBDEN POTAS Magnez agnez, którego ilość w organiźmie ocenia się na około 25 gramów jest składnikiem mineralnym koniecznym do metabolizmu wapnia, fosforu, sodu, potasu i witaminy C. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni w tym mięśnia sercowego, utrzymuje normalny rytm serca. Wpływa na pobudliwość [...]
[...] więcej będzie glukozy, to mniej witaminy C dostanie się do komórek. Już poziom cukru o wartości 120 obniża indeks fagocytarny o 75 procent. Zbliżamy się coraz bardziej do źródła choroby, nieważne, czy mówimy o zwykłym przeziębieniu, czy chorobach układu sercowo-naczyniowego, osteoporozie, czy raku, początki zawsze znajdziemy na poziomie [...]
[...] wysokotłuszczowych). Białko na poziomie 1,5g-1,7g , na kg masy ciała, tłuszcze na poziomie 1,5-2g na kg masy ciała oraz węglowodany na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. - źródła białka: jajka, mięso (głównie czerwone- wołowina), ryby; - źródła węglowodanów: ziemniaki (białe i słodkie), dynia, warzywa, kasza jaglana i ryż (jeżeli nie jest się [...]
[...] poziom glukozy, powstaje więcej „zglikowanych” białek i produktów AGE, a to owocuje nasileniem się stanów zapalnych dowolnego rodzaju. Dochodzimy do źródła, także artretyzmu czy bólu głowy. Kiedy przestawia się ludzi na dietę będącą lekarstwem na to wszystko, moi pacjenci, to głownie diabetycy, którzy są zainteresowani [...]